Kaktusárna puká ve švech aneb Jarní přesazování kaktusů

29.04.2012 16:29

Kaktusy jsou již od začátku dubna vyzimované a pěkně vyrovnané v zastíněném kaktusáriu. To jsme důkladně zastínili třemi vrstvami bílé netkané textilie, aby jarní slunce kaktusy nepopálilo. S postupem času můžeme počet vrstev snižovat, to už si kaktusy na slunce zvyknou.

Zastíněná kaktusárna připravená na vyzimování kaktusů.

 

Kaktusy jsme od vyzimování zatím nezalévali - právě kvůli plánovanému přesazování. Kaktusy by měly být při přesazování úplně suché, takže doba po vyzimování je na to ideální. Přesazovali jsme cca třetinu sbírky - hlavně kaktusy, které se již v květináčích tísnily, nebo u kterých očekáváme bujarý přírůstek a tísnily by se na podzim...

Jak si nachystat substrát:

Náš tajný recept:

1 díl antuky

1 díl přesáté hlíny

1 díl přesátého kompostu

1 díl písku

Hlínu a hlínu z kompostu přesívám přes sítko, abych odstranila klacky, trávu, jehličí a podobné kousky nerozložené organické hmoty. Obecně musí být substrát co nejpropustnější, sypký.

Všechny kaktusy jsme sázeli do tohoto substrátu, jen gymnocalyciím jsme přidali ještě jeden díl kompstové hlíny, naopak echinocereusům, echinofossulocactusům a druhům s řepovitými kořeny jsme do základního substrátu přidali více písku a antuky.

Na dno květináče nasypeme cca 1-2 cm drobného štěrku, aby vznikla drenáž pro lepší odtok vody. Okolo zasazeného kaktusu nasypeme opět štěrk. Dáváme ho tam jednak proto, že se nám to líbí a také proto, aby tělo kaktusu po zalití neleželo na mokré hlíně. Voda kamínky proteče a dostane se přímo ke kořenům.

Pozor! Po přesazení kaktusy alespoň 14 dní nezaléváme!

          

Na fotkách vidíte kyblíčky s hlínou, kompostem, pískem, drobným štěrkem... V červeném lavoru je již smíchaný substrát. Ke kaktusu si vždy předem nachystám vhodný nový květináč a pak hurá na přesazování!    

Počítejte s tím, že po přesazení se kaktusy nebudou chtít vejít na původní místo. Nám kaktusárna doslova puká ve švech!