Kaktusářská zima

07.02.2012 21:30

Co se děje s kaktusy a kaktusáři v lednu a v únoru?

Kaktusy jsou v tzv. vegetačním klidu, jejich fyziologické činnosti jsou utlumeny na minimum. Tento "zimní spánek" je pro ně přirozený a prospěšný pro růst i tvorbu poupat.

Úkolem kaktusáře v tomto období je kontrolovat stav zimujících kaktusů. Pokud jsme kaktusy na zimu uskladnili na příliš teplém místě, mohou se snažit růst. Vlivem nedostatku světla však rostou špatně a deformují se. Jakmile zpozorujeme, že temeno kaktusů začíná růst, neprodleně je musíme přesunout na chladnější místo.

Také musíme sledovat, zda se na některém z kaktusů neprojevila choroba či škůdce (kořenovka, sviluška či houbové choroby). Napadenou rostlinu izolujeme od ostatních!

V případě kořenovky je nutné rostlinu vyjmout z květináče a očistit kořeny. K ošetření použijeme insekticid. Na svilušku je vhodný akaricid. Pokud je kaktus napaden houbovou chorobou, je nutné postižené části rostliny ořezat.

Se sviluškou jsme se v létě potýkali i my, podrobnější líčení boje najdete brzy zde na blogu. (Kaktusáři se v zimě nudí a tak o kaktusech aspoň čtou - a píšou)